Paketet innehåller följande kurser:
- Allmän onkologi, 7,5 hp
- Organspecifik onkologi, 7,5 hp + Specifik onkologisk omvårdnad vid strålbehandling, 30 hp.
Kurspaketet startar vid olika tidpunkter under året och tar 30 veckor på heltid att genomföra. Totalt ingår fyra obligatoriska sammankomster i Lund och varje sammankomst kan vara en heldag upp till tre dagar.
Den verksamhetsförlagda delen av utbildningen sker vid kursdeltagarens hemklinik eller annan lämplig onkologisk klinik.
Som sjuksköterska på en strålbehandlingsavdelning ställs särskilda krav på dig. Du arbetar nära cancerpatienten som genomgår en viktig, livsavgörande i många fall, behandling. Just detta gör arbetet så spännande och intressant. Strålbehandlingsområdet är också ett område som utvecklas stort och det kommer hela tiden nya behandlingsmetoder och tekniker. Arbetet kräver stor känsla för patienten och goda arbetet kräver stor känsla för patienten och goda omvårdnadskunskaper, men även kunskaper i teknik och fysik. Du bör ha ett intresse för teknik, matematik och fysik för att uppskatta utbildningen och yrket.
Notera att Specifik onkologisk omvårdnad vid strålbehandling kan läsas separat för den som redan har läst onkologi.
VAD MENAS MED "FLEXIBLA UTBILDNINGAR"?
Flexibel utbildning använder begreppet ”Flexibelt” i sitt utbildningssystem. Flexibiliteten gäller både tid och rum dvs kursdeltagaren kan läsa kursen när det passar den enskilde och arbetet. Full frihet i både tid och rum har man däremot inte! Eftersom kursdeltagaren tillhör en studiegrupp som samlas med jämna mellanrum får deltagarna tydliga deadlines då uppgifterna skall vara avklarade. Sammankomsterna är viktiga som avstämning och uppsummering av kunskaperna men också som kontaktskapande inom kursdeltagarna och mellan kursdeltagare och lärare.
De studenter som antagits till utbildningen får allt ingående studiematerial hemskickat vid eller före kursstart.