Delkursen omfattar de grundläggande rättsreglerna inom den centrala förmögenhetsrättens område, dvs. allmän avtalsrätt, särskild avtalsrätt,ersättningsrätt, fordringsrätt, pant- och krediträtt samt sak- och obeståndsrätt. Utöver att behandla det nationella regelverket belyser delkursen också det förmögenhetsrättsliga området utifrån såväl ett internationellt som ett genusperspektiv.
Delkursen omfattar två delar. Den första delen behandlar regleringen kring familjen (egendomsordningen i äktenskapet och vid äktenskapets upplösning, arvs och testamentsrätt, samborätt, föräldrarättens regler rörande faderskap, underhåll, vårdnad och umgänge och reglerna om förmyndar-, god mans- och förvaltarskap).
Den andra delen omfattar immaterialrätt, med fokus på regler beträffande upphovsrätt, patenträtt, mönsterrätt respektive varumärkesrätt avseende vad som skyddas (skyddsobjektet), vem skyddet tillkommer (skyddssubjektet), skyddets uppkomst samt ensamrätten innefattande undantag och inskränkningar i ensamrätten. Vidare behandlas reglerna om sanktioner vid intrång i de olika immateriella rättigheterna.
Delkurs 5: Hyresrätt (7,5 hp)
Genom delkursen ska kursdeltagaren tillägna sig fördjupade kunskaper i hyresrättsjuridik. Det huvudsakliga syftet är att kursdeltagaren ska förvärva sådana kunskaper om hyresrättsjuridik och rättslig problemlösningsteknik som behövs för att lösa komplicerade problem med anknytning till boenderättens centrala delar. Kursdeltagarna ska dels skaffa sig kunskap om fundamentala regler och begrepp inom de centrala delarna av hyresrättsjuridiken, dels kunskap om de rättskällor som används av moderna jurister.
Delkurs 6: Arbetsrätt (15 hp)
Delkursen utgörs av arbetsrätt. De centrala delarna är regleringen av anställningsavtalet, arbetstagarens förhållande till arbetsgivaren, kollektivavtalssystemets uppbyggnad samt diskrimineringsrätten.
Delkurs 7: Straff- och processrätt (15 hp)
Delkursen består av två delar. Den första delen ger en helhetsbild av brotten samt en förståelse för kriminalpolitikens och straffpolitikens syfte och medel, straffsystemets uppbyggnad, kunskap om den allmänna straffprocessen, av de straffprocessuella grundbegreppen, de centrala processprinciperna och de processrättsliga institut.
Den andra delen ger grundläggande insikter i huvudprinciperna för den allmänna civilprocessen och för skiljeförfarandet, förlikningsförhandlingar och medling. Den ger också kunskap om, samt formåga att förstå, de processuella grundbegreppen och de allmänna processprinciperna samt goda insikter om centrala processrättsliga institut.
Delkurs 8: Rättsfilosofi och rättshistoria (7,5 hp)
Delkursen omfattar rättsfilosofi och rättshistoria. Delkursen syftar till att ge kursdeltagarna en förståelse för grunderna inom de båda ämnena. I avsnittet om rättsfilosofi behandlas teorier och metoder som rör rättens uppbyggnad, tolkning, roll i samhället samt underliggande värden och värdekonflikter i rätten. I avsnittet om rättshistoria ses juridiken både från ett samtida och från ett historiskt perspektiv för att få förståelse för hur juridiken och samhället förändrats över tid.
Delkurs 9: Avslutande projekt (7,5 hp)
Delkursen ger en fördjupad förståelse för didaktiken inom juridikundervisning och knyter samman delkursens didaktiska moment. I projektarbetet kommer de ämnesdidaktiska verktyg som presenterats under de föregående delkursernas seminarier att utvärderas. Samtliga kursdeltagares erfarenheter kommer att presenteras, diskuteras och sammanställas, så att kursdeltagarna kan få del av varandras erfarenheter även efter avslutad kurs.
VALIDERING
Från och med VT 2015 har du som är antagen till Lärarlyftet möjlighet att tillgodoräkna dig högskolepoäng genom validering av kunskaper och färdigheter från tidigare studier och yrkesverksamhet. Med validering menas kartläggning och bedömning av dina kunskaper och färdigheter/kompetens i förhållande till lärandemålen i den kurs som du är antagen till. Tillgodoräknandet avser hel kurs eller del av kurs. Detta innebär att om du i praktiken anser att du redan har kunskaper eller färdigheter som beskrivs i lärandemålen kan du be att få dem utvärderade – validerade. På så sätt kan du tillgodoräkna dig ett visst antal högskolepoäng inom kursen och därmed läser du enbart resterande delarna. Om du inte får dina kunskaper validerade får du läsa hela kursen.
Mer information om hur du går till väga för att ansöka om validering får du efter att du har blivit antagen.