OM KURSEN
Kursen är cirka 11 veckor lång och ges på distans med professionellt inspelade videoföreläsningar samt övningsuppgifter och prov som du får individuell feedback på.
FÖRKUNSKAPSKRAV - Inga formella intyg krävs
Det krävs förkunskaper motsvarande grundläggande behörighet för högskoleutbildning för att kunna tillgodogöra sig innehållet i en uppdragsutbildning, vare sig kursen är poänggivande eller inte. Ett aktivt yrkesliv och livserfarenhet innebär ofta att dessa kunskaper förvärvats utan att det finns formella bevis för det. Det innebär att inga betyg eller andra intyg på förkunskaper behövs för att kunna antas till en uppdragsutbildning, även om kursen är poänggivande.
INNEHÅLL
Kursen omfattar totalt 7,5 högskolepoäng.
Kursen inleds med en introduktion till rättssystemet, rättskällorna och juridisk metod. Därefter behandlas följande ämnesområden:
- Patientens rättsliga ställning
- Vårdgivarens skyldighet att tillhandahålla vård och behandling
- Personalens skyldigheter
- Patientens samtycke och självbestämmande
- Tillsynen över hälso- och sjukvården
- Psykiatrisk tvångsvård
- Offentlighet och sekretess
- Patientdatalagen
Kursens består av följande delar:
För vart och ett av ämnesområdena finns ett antal professionellt inspelade videoföreläsningar som du kan se när det passar dig.
- Kurslitteratur och lagtext
Parallellt med föreläsningarna läser du kurslitteraturen med tillhörande lagtext.
I varje modul finns självrättande prov med flervalsfrågor som hjälper dig att på egen hand göra ett snabbt kunskapstest.
De frivilliga övningsuppgifterna knyter an till de olika rättsområdena. Uppgifterna rättas och kommenteras individuellt. Syftet är att underlätta din inlärning och ge dig en uppfattning om hur mycket du har lärt dig.
I kursen ingår två obligatoriska skriftliga prov som omfattar 1 högskolepoäng vardera. Dessa görs på distans. Du får individuell feedback på dina svar. Du måste vara godkänd på dessa prov för att få delta i kursens avslutande tentamen.
Kursen innehåller ett obligatoriskt seminarium som kräver aktivt deltagande och ger 1 högskolepoäng. Seminariet ger dig möjlighet att fördjupa dina kunskaper och du får samtidigt tillfälle att utbyta erfarenheter med de andra kursdeltagarna. Observera att seminariet äger rum på distans via vår videokonferensplattform. Du måste alltså ha tillgång till webbkamera och mikrofon för att kunna delta.
EXAMINATION
Skriftlig examination motsvarande 4,5 högskolepoäng sker i slutet av kursen i Lund och Stockholm. Betyg: På kursen används som betyg något av uttrycken Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG).
|