MÅLGRUPP
Du som är anställd som lärare och har en behörighetsgivande lärarexamen utan att vara ämnesbehörig. Se mer information om behörighet på Skolverkets hemsida.
Huvudmannen måste godkänna deltagandet via särskild blankett som finns att ladda ner från Skolverkets hemsida.
INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
Kursens 90 hp i företagsekonomi är specialanpassade för lärare som undervisar på gymnasiet och ger ämnesbehörighet. Kursen ges på halvfart med start i augusti 2021.
Undervisningen sker på distans vilket innebär en stor frihet för kursdeltagaren att planera och anpassa studierna efter det egna schemat.
Kursen består av föreläsningar, seminarier avseende såväl ämnesteori som ämnesdidaktik, handledning, öppna frågestunder och kontinuerlig möjlighet för kursdeltagarna att kontakta såväl varandra som lärare på kursen. Inom ramen för kursen används också en rad digitala verktyg såsom programvaror och databaser, likväl som olika typer av hårdvara.
DELKURSER
Delkurs 1: (30 hp)
Den första delkursen börjar brett med empirisk och teoretisk allmänorientering och underliggande teoretiska begrepp och smalnar sedan av mot företagsekonomiska begrepp och modeller. Delkursen består av fyra olika underkurser.
Delkurs 2: (30 hp)
Följande delkurs består av fördjupade studier inom varje deldisciplin. Detta organiseras i enskilda delkurser. Delkursen består av fyra olika underkurser.
Delkurs 3: (10 hp)
Den tredje delkursen syftar till att knyta samman specifika kunskaper från de olika deldisciplinerna. Strategiaspekter och långsiktiga avvägningar införs här som en ytterligare dimension i företagsekonomi.
Delkurs 4: (10 hp)
Delkurs fyra ägnas åt att förbereda ett utbildningsmaterial i form av ett ”case”, dvs en sammanhållen fallbeskrivning.
Delkurs 5: (10 hp)
Den sista och avslutande delkursen består av ett ”gesällprov” där deltagaren med utgångspunkt i nyss nämnda fallbeskrivning ska planera och genomföra undervisning och examination.
VALIDERING
Från och med VT 2015 har du som är antagen till Lärarlyftet möjlighet att tillgodoräkna dig högskolepoäng genom validering av kunskaper och färdigheter från tidigare studier och yrkesverksamhet. Med validering menas kartläggning och bedömning av dina kunskaper och färdigheter/kompetens i förhållande till lärandemålen i den kurs som du är antagen till. Tillgodoräknandet avser hel kurs eller del av kurs. Detta innebär att om du i praktiken anser att du redan har kunskaper eller färdigheter som beskrivs i lärandemålen kan du be att få dem utvärderade – validerade. På så sätt kan du tillgodoräkna dig ett visst antal högskolepoäng inom kursen och därmed läser du enbart resterande delarna. Om du inte får dina kunskaper validerade får du läsa hela kursen.
Mer information om hur du går till väga för att ansöka om validering får du efter att du har blivit antagen på kursen.
|