Programmering med matematikdidaktisk inriktning för lärare i gymnasieskolan


Programmering med ämnesdidaktisk inriktning för matematiklärare på gymnasial nivå, 7,5 hp


UPPDRAGSUTBILDNING | LUNDS UNIVERSITET

Hösten 2019 erbjuds matematiklärare på gymnasienivå grundläggande programmering. Kursen kan kommunanpassas. Kontakta oss om ni är intresserade av en kurs specifikt för lärare i er kommun.
Kursen erbjuder lärare kunskaper i datalogiskt tänkande och programmering samt verktyg för att använda kunskapen i den dagliga undervisningen utifrån gällande styrdokument i skolan. Kursen innehåller orientering och inspiration till programmeringens möjligheter inom matematikundervisningen.

MÅLGRUPP

Matematiklärare på gymnasial nivå och kommunal vuxenutbildning. 

KURSINNEHÅLL

Deltagande lärare får kunskap om grundläggande begrepp och byggstenar inom programmering samt verktyg för att arbeta med problemlösning med hjälp av programmering. Vidare ger kursen kunskap för att skapa och testa programkod samt läsning, förståelse, felsökning, test och förbättring av befintlig programkod. I det ämnesspecifika innehållet ligger fokus på att omsätta den allmänna programmeringskunskapen till det specifika ämnet matematik och hur det kan gynnas av programmeringsdidaktiskt tillvägagångssätt. 

I kursen ingår bland annat: 

  • Grundläggande begrepp och byggstenar inom programmering; 
  • Problemlösning med hjälp av programmering; 
  • Läsa, förstå och bearbeta ny och befintlig programkod; 
  • Kunskap om verktyg för programmering som

I det matematikspecifika innehållet ingår bland annat: 

  • Orientering i programmeringsmöjligheter i matematikämnets innehåll och pedagogik; 
  • Orientering i relevanta hjälpmedel och plattformar som kan användas i klassrummet.

 

KURSENS UPPLÄGG

Kursen läses på distans med ett antal fysiska träffar. Träffarna består av praktiskt arbete och laborationer. Plats för träffarna och upplägg av kursen kan anpassas efter kommunens behov. Mellan dessa sker distansundervisning med nätbaserade övningar och hemuppgifter både individuella och kollegialt. Distansundervisningen sker på en digital lärplattform där deltagarna kan få stöd av undervisare och varandra.

KURSPERIOD OCH STUDIEFART

 

FRÅGOR OM KURSINNEHÅLL

Önskar du mer information eller har frågor, kontakta Pelle Kronhamn, pelle.kronhamn@education.lu.se, 046-222 07 51

 

 

Förkunskaper

Verksam som matematiklärare på gymnasiet

Kursperiod

Höstterminen 2019

Plats

Plats för de fysiska träffarna kan anpassas

Antal deltagare

45

Sista anmälningsdag

Kursen är kommunanpassad. Vi planerar detaljer tillsammans med Er kommun. Har du frågor eller intresse så kontakta oss gärna.

Pris per deltagare

Pris per deltagare Kursen finansieras av Skolverket. Kostnad för litteratur tillkommer.

Kontakt

Pelle Kronhamn
Projektledare
Telefon: 046-222 07 51
pelle.kronhamn@education.lu.se
Lund University Commissioned Education (LUCE) är Lunds universitets avdelning för uppdragsutbildning och kompetensutveckling av yrkesverksamma. Med den senaste forskningen som grund utvecklar vi och säljer kurser, program och seminarier i nära samarbete med organisationer, företag och myndigheter, regionalt, nationellt och internationellt. Våra utbildningar genomförs av lärare och forskare vid Lunds universitet – en garant för ämnesmässig bredd, vetenskapligt djup och modern pedagogik. Välkommen att kontakta oss för mer information! Tfn 046-222 0707 eller info@education.lu.se Lund University Commissioned Education, Box 117, 221 00 Lund.